VERSCHIL TUSSEN DE TEXTIELVEZELS
Stoffen waar onder ander kleding van wordt gemaakt kunnen we onderverdelen in 3 hoofd categorieën. We hebben natuurlijke vezels, dierlijke vezels en synthetische vezels. Elke vezel/stof heeft zijn eigen voor- en nadelen.
NATUURLIJKE VEZELS
Zoals de naam al doet vermoeden komen deze grondstoffen uit de natuur. Deze kunnen we oogsten. De bekendste natuurlijke vezels zijn katoen en linnen.
Katoen is een natuurlijke vezel die groeit uit de zaden van de katoenplant. Katoen is de meest gebruikte plantaardige vezel in de textielproductie. Kenmerken katoen: Zacht- comfortabel- sterk- slijtvast- hoog absorberend vermogen- gemakkelijk in onderhoud.
Linnen is een plantaardige vezel die zich bevindt in de kern van de stengel van de vlasplant. Kenmerken linnen: sterk- droogt snel- weinig elasticiteit- duidelijke structuur- vocht absorberend
DIERLIJKE VEZELS
Hierbij is de grondstof afkomstig van een dier. De wol van schapen, geiten, konijnen en kamelen vallen hieronder. Maar vergeet de zijde niet, die afkomstig is van de zijderups.
Wol is een dierlijke vezel die bestaat uit de zachte dunne haren van schapen en andere diersoorten. Kenmerken wol: warmte isolerend- elastisch- ventilerend- kreukt niet.
Zijde is een dierlijke vezels waarbij de zijderups een cocon spint van een enkele draad. De draad is zeer stevig en wordt gebruikt voor de productie van zijde. Kenmerken Zijde: sterk- licht in gewicht-koel in de zomer-kreukgevoelig- water absorberend.
SYNTHETISCHE VEZELS
Dit zijn grondstoffen die door de mens zijn vervaardigd. Het grote voordeel hiervan is dat men eigenschappen kan toevoegen die belangrijk zijn voor het kledingstuk. Synthetische vezels die in de kleding industrie worden gebruikt zijn: polyamide, polyester, polyacryl en elastaan
Polyamide wordt o.a. gebruikt voor travelstof, lingerie, panty’s en linten. Kenmerken polyamide: slijt en kleurvast- kreukt niet of nauwelijks- gemakkelijk in onderhoud.
Polyester is wereldwijd de meest gebruikte vezel. Deze synthetische vezel heeft nl. veel positieve eigenschappen. Een eigenschap die vooral in de sportwereld wordt gewaardeerd is dat het niet goed water absorbeert. Hierdoor krijg je niet zo snel een zwaar en nat shirt. Kenmerken polyester: zacht- sterk- niet goed water absorberend vermogen-kreukt niet of nauwelijks- gemakkelijk in onderhoud- kleurvast.
Polyacryl voelt aan als wol en heeft dezelfde veerkracht. Kenmerken polyacryl: snel drogend- vormvast-slijtvast-kreukvrij-elastisch.
Elastaan ( Lycra) is een synthetische vezel die uitzonderlijk elastisch is. Het onderscheidt zich van andere synthetische stoffen door de grote rekbaarheid. Elastaan heeft onder spanning een elastische rek van 600%. Zonder spanning keert de stof terug naar zijn originele vorm. Kenmerken elastaan: grote rekbaarheid-zacht- ademend-kreukarm-geen pilling.
HALF SYNTHETISCHE STOFFEN
Naast synthetische stoffen hebben we ook half- synthetische stoffen, Rayon genaamd. Deze kan wordt gemaakt van pulp van hout, bamboe of katoen. Deze stroperige vloeistof, ook wel cellulose genoemd, wordt vervolgens bewerkt met chemicaliën. Daarna wordt de stof door een spindop geperst, waardoor er dunnen garen ontstaan. De grondstof komt dus uit de natuur maar wordt door een chemisch proces vervaardigd tot een garen. De bekendste half synthetische vezels zijn viscose, lyocell, modal en cupro. Kenmerken half synthetische vezels: zacht- soepel- kleurvast-kreuk en krimp gevoelig- ademend.
BLEND
Een kwaliteit kan ook een blend zijn. Een blend betekent dat er verschillende kwaliteiten gemixt zijn. Fabrikanten blijven experimenteren met nieuwe combinaties om de perfecte stof te vinden. Polyester wordt vaak toegevoegd aan natuurlijke materialen zoals katoen of wol, om de stof slijtvaster te maken. Een andere bekende mix is acryl en wol. Door acryl toe te voegen aan wol wordt die stof beter in het onderhoud en kriebelt die minder. Door acryl met katoen te mixen, wordt de stof lichter en zachter. Ook droogt die blend sneller dan pure katoen en rekt het minder uit. Hetzelfde geldt voor de acryl-viscose blend. Die droogt sneller en is vorm vaster dan pure viscose.