a001f79fc963940b9b743dab3820cb45
top of page
Zoeken
Foto van schrijverZoë

Wat is het verschil tussen PU leer en Vegan leer?

Jasjes, schoenen, tassen en riemen van PU leer en Vegan leer. Je ziet het steeds vaker voorbij komen, maar zorgt ook regelmatig voor verwarring. Want is PU leer nu echt leer, of een vorm van kunstleer? En waar komt de term Vegan leer vandaan? We leggen het graag aan je uit.

PU LEER

PU leer is een afkorting voor het woord PolyUrethaan leer (ook wel pur genoemd) en is eigenlijk een vorm van kunstmatig leer. Hoewel het verschilt van echt leer, heeft dit type leer toch nog enkele overeenkomsten. Het is tenslotte ook gemaakt om het gevoel te geven en eruit te zien als authentiek leer, maar zonder gebruik te maken van dierlijk materiaal. Het bovenste laagje bestaat uit een coating, namelijk het polyurethaan folie. Deze wordt aangebracht op een laag splitleer of op een laag bestaande uit samengeperste leerresten.


VEGAN LEER

Vegan leer ziet er ook uit als authentiek leer en ook hier wordt geen gebruik gemaakt van dierlijk materiaal. Bij Vegan leer wordt echter vaak gebruik gemaakt van gerecycled materiaal zoals plastic flessen, kurk of polyester. Ook hoogwaardig PU leer kan hiervoor gebruikt wordt. In dit geval is het productie proces volledig diervrij (zowel materiaal als lijm).


PU leer en Vegan leer hebben als materiaal verschillende voordelen en nadelen.

NADELEN

PU leer en Vegan leer gaan niet zo lang mee als echt leer. Het materiaal is niet zo flexibel als echt leer, waardoor de polyurethaan laag van het PU leer kan gaan scheuren. Bij tassen kan dit bijvoorbeeld gebeuren op het hengsel of bij jasjes zie je dit gebeuren op de kraag en manchetten.

VOORDELEN

Het voordeel van PU leer is voornamelijk de prijs: het materiaal is flink goedkoper dan echt leer. Daarnaast heeft het als voordeel dat het waterbestendig is, zacht aanvoelt en tevens veel minder weegt dan echt leer. Doordat het uit een laag leer bestaat wat afkomstig is van bewerkt leer, kan je het tevens onder de categorie ”ecologisch” leer plaatsen.

ONDEHOUD

Het is vrij makkelijk om PU leer en Vegan leer te onderhouden. Met een vochtig doekje kan je het oppervlak goed reinigen. Het beste is om elke 3 tot 6 maanden het “leer” met een PU-Protector te reinigen en verzorgen. Diepe krassen en slijtage plekken zijn moeilijk te verwijderen. Kleine krasjes kan je deze laten verdwijnen door erop te gaan föhnen. Het oppervlak wordt lichtjes opgewarmd waardoor de scheurtjes verdwijnen. Let op: gebruik geen schoonmaakproducten die vet bevatten. Deze worden vaak gebruikt bij het reinigen van producten die uit echt leer bestaan, maar PU leer kan hier slecht tegen.


Enthousiast geworden over PU leer en Vegan leer? Wij hebben een mooie selectie voor je gemaakt. Enjoy Shopping!











Comentarios


bottom of page